Lake Toba and Samosir Island. #medanday2

January 03, 2015

Assalamualaikum!

Selepas kejadian wire-cable terbakaq tu teruih aku tidoq. 

We slept without AC. Furthermore, tak dak pulak AC dipasang. Motif nak pasang? Atas gunung la wei so sejuk! Blanket yang dia provide pon nipis. Whatever. Esok tu nak bangun awai pi Samosir pulak.

Okay.... baru aku terpikiaq ada guna jugak AC tu boleh buat heater tapi padan la hotel murah ja. Jangan tanya rate, tak ingat.

Kroh kroh .... 

''Adik wake up la pagi dah''
''Hmm'' lantas sambung boboknya.

''Adik kaih bangun tengok sunrise! Abah baru keluaq pi ambik gambaq ja''
''Hmm''

Lepas tu aku bangun la dah nakpi Samosir kan. Dah janji dengan uncle Samuel.

So I went outside tengok Lake Toba sesudah subuh.




 
School-goer yang tak cuti bulan November.


Uuu dah cerah.

Not long after that, Samuel arrived. Dia hantaq kami pi jetty nak pi Samosir.


Tu la Samuel.


Tomok, here we come! 


Dah naik ferry. Satu trip costs Rp.7000/RM 2.50. 







Sebab speed ferry pon slow so masa macam ni la nak insafkan diri dan mengkagumkan diri dengan ciptaan Allah. Subhanallah cantik gila Danau Toba ni.



Beras? Baja?





It took about 1 hour and a half to arrive. The boat was slow though.


Tu bot yang kami naik.


Sebelah tempat docking.




Tourist centre.



Tak tau apa benda.


Bata merah.


Bendang aka sawah.





Well if you guys are wondering, kami jalan dari tempat docking tadi tu sampai ke pekan Tomok so yea memang banyak la gambaq surrounding. There was one time when we were 'hiking' ya la kawasan berbukit ni kan so there was a cat, it kept meow-ing and following us. Jauh and lama jugakla dia dok mengekoq. 

Bila kami jalan cepat-cepat or macam lari sikit, dia lari jugak ikut. Lapaq ka apa don't know la. Tapi nak bagi makanan pon mana ada. Dah la aku dengan abah pon breakfast biskut Tiger semalam ja. Hehehe nak makan kat rumah makan tak lalu. 

So the cat kept following us behind sampai la kat satu tempat ni ada construction worker pastu dia stop kan kucing tu. Lepas tu kami jalan balik and dia ikut balik! Pastu dia stop. Bye bye kucing!


Ni ahh dia The Samosir Cat.
Alamak tetiba teringat Noni.




Banyak accommodation kat area ni. Pastu nampak mat dengan minah salleh banyak naik motor dengan scooter ronda and oh there were loads of bar and restaurant.


Actually kami turun Tomok ka mana ni? Tetiba Tuktuk pulak! 


Setengah jam jugakla kami jalan dari tempat  docking tadi tu pastu time turun bukit dari Tuktuk ni we both macam dah flat dah la lapaq. Suddenly, ada beca motor lalu! Ada sorang mbak atas beca.

''Ini kamu mau kemana?''
''Tomok''
''Ayuh naik'' 

So kami naik la dah tak larat nak jalan dah.

''Kalian dari mana sih?''
''Malaysia''
''Kok jauh benar. Hahahaha udah lama jalan?''
''Lama juga.''

3 minit after sampai la di pekan Tomok. 


Beca motor. 
Hampa kalau jalan mana-mana try la naik apa yang local naik. Worth an experience. Tapi kalau rasa geli or malu tak yah ah naik. Bila lagi nak rasa? Malaysia mana ada benda macam ni.


HORAS TOMOK! Horas means hello/welcome.

Ada tomb and Batak museum kat sini so our first visit was the tomb.






Some chinese tourist.

The exit was on the other side so we went down through that exit and found some souvenir shops.




I think it's cute.

Then, we went to Batak Museum.












After that, kami pon turun la dari muzium sebab dah tak dak apa nak tengok.



And on the way down, we found this place tapi show dah habis lol. 





Cool? Yay or nay?

Boring tunggu ferry so pictures again.







While waiting for the ferry, there was an old lady carrying a timba simen filled with kacang. Kesian and sedih gila tengok dia. She was begging us to buy so my dad bought like two packets. But me being insensitive, ''nak buat apa ni bah? Sapa nak makan?''

The plastics were dirty.

And then the ferry arrived!



It was time to bid our goodbye. Goodbye Tomok and Samosir Island!


This time around, kami pilih duduk atas pulak ada some students studying Indonesian literature.


Lama gila nak sampai Parapat balik pastu aku mengantuk. Dengan beranginnya hahahahaahahahhaahh kita bobok aja yuk.


Nope. Ni bukan hotel kami but next time mai kena tidoq sini I think. Nampak nice ja.

Before balik to our hotel nak ambik bag, stop by kat convenient store beli biskut and drinks buat bekai balik Medan. Sanggup tahan perut tak makan benda berat. Semua sebab tak lalu. Kadang-kadang aku cerewet jugak pasai makanan ni cus I'm not that type of person bila travel boleh makan as long as tak was was.

Kali ni, try naik angkut pulak. Ala yang van naik ramai-ramai tu. Uncel Samuel belanja.




-till next post
























You Might Also Like

0 comments