Mabuhay Pilipinas : Mt. Pinatubo, Tarlac. #part2

February 16, 2015

Masuk dalam taxi tu, the driver cakaplah that he would be using shortcut to get there. I was praying that we could arrive there before 10. It was 8.00 that time and he promised us to get there by 8.45. I hope so we could reach there in time! 

Since I had nothing to do in the car, I just had to enjoy the 'scenery' and I saw loads of interesting things btw. Sorry in advance for bad quality. Quality gambaq adalah quality snap-in-a-moving-car.


Ni cemetery actually.


Ni pon.


Nampak dak that yellow thingy kat tayar jeepney tu? Tu PADI. Yes depa jemoq atas jalan ja and all vehicles takkan lalu atas tu.


Around 9 kami pon sampai di Alvin's Mt Pinatubo Guesthouse. Masa sampai tu ada 2 couples mat saleh dekat resto dia pastu takpala then Alvin pon attend kami semua pastu dia cakap tunggu sat sebab dia mengamalkan first come first serve basis and he handed us harga package yang lunch or basic.

I told him that kami nak yang basic ja and for 4 person we got 1600 peso/pax so 4 orang 6400 peso. Tapi lagi ramai lagi murah. 5 orang dapat 1400 then 6 orang 1200 and so on.

1600 peso = 4x4 + driver + conservation fees + guide 

So kami tunggu kat pondok tu then my dad's friend jumpak an eagle. Pastu 4 of us jakun then ambik gambaq dengan dia hehehehhe. Tapi, it was LOUD. 

Then, Alvin mai balik bagi surat/permit suruh isi satgi dia mai balik.

''Oooo you know how to handle him. Nice. I have another one in cage. This one named Potro. He's 3. Finish with the forms?'' 


Excuse my face. Say hi to Potro!


Sebab tak mau simpan 1000 peso tu so kita snap. 



Settle with the payment and all. Ada briefing sikit dari Alvin.

  1. Pack light as it's gonna be bumpy.
  2. Cover your nose.
  3. Cover your eyes.
  4. Above 40 kena check blood pressure.
  5. Enjoy.

Yeay we're ready for you Pinatubo!


Then, I realised. Tu ka Tourism Office dia lolllllll so my dad dengan his friend kena check BP kat situ.

Once again dapat stare from people. Am I the only Malaysian who wears tudung who has been here?!!!!!!!!!!!

And then, we're ready to go. Dah elok sampai dekat military gate tu nampak 4x4 mat saleh tu stop tepi jalan. Depa tak boleh proceed lagi so kami stop sat pastu driver cakap nak hiking la kot kat officer tu. Ingatkan kami okay terus boleh naik sebab driver jalan pastu dia stop jugak kat tepi jalan.

Then, the officer jalan mai belakang kat kami. 

''Can I take photo here?'' abah tanya dia.
''Sure sir. You can take pictures with me too sir if you want'' hekeleh mamat ni jual diri.

Dad was more than happy sebab boleh record them. I mean kot la tak boleh kan macam kat Uzbek sanahhhhhh.

Okay then dia sambung pi record kat pos tu, documenting his journey and all. Dia pi sembang jugak dengan mat saleh tu semua and it turned out they're from France! Depa actually baru habis pusing Hong Kong, Macau semua tu. Kat Philippines pon agak lama jugak sebab depa pusing Palawan la, Boracay, Manila semua so after Philippines, depa nak pi Bali then Langkawi pastu terus fly back to France.

Handsome kot tapi travel dengan bae masing-masing. =')  

French pipol ni semua lawyers kot if I'm not mistaken, semua around 23 and they're on 5 months break. I told my dad that it's normal to have mat saleh in South East Asia from December - March cus they need a break from winter sebab dia dok berzikir kat telinga aku takpala depa boleh cuti lama-lama bla bla bla bla.

Lama gila kot tunggu nak naik apa semua sebab ada benda apa tah kat atas tu hmm sampai driver bukak lagu. Kematu bontot dok lama-lama pastu aku turun dari 4x4 and snap some pictures.




Banyak jugakla gambaq with this sexy thang. Hiks.

Selesai sudah sesi bergambar yang pertama, apa lagi? Naik la 4x4 tu balik. Tunggu some more pastu lapaq bawak keluaq bekai apa semua pastu makan.

Tunggu lagi.

Dan tunggu.

Dari atas 4x4 tu aku actually tengah mengusya mamat tadi hhhahahahaahhaahahahahahha sebab dia good looking hehehehe.

I was thinking nak pi ka dak nak pi ka dak pastu heeeeeee turun lagi sebab depa suruh aku ambik gambaq depa dengan the air force. Okay la kita turun.

Oh kat Philippines kalau ada checkpoint ka apa semua air force control. 

Lepas dah settle ambik gambaq depa, I told my dad suruh take my photo with him. 

''1 2 3''

*preview*

Okay first take tu the photo gelap and aku dengan tak malunya suruh ambik sekali lagi.

That guy thought I was done. I told him nak kena ambik once again sebab gelap and he was like oh okay and blur blur omagad it was so cute hahhahahhahahaahhaahaahhaha.

And suddenly he went all hype! Dah sampai macam tahap euphoria dah ha.

''Maam you look like filipino''
''oo really? do I look like one?''
''Yeah''

''How old are you maam?''
''I'm 18. You?''
''ohh'' pastu dia gelak-gelak ''23''

OMAI MUDA LAGI HHAHAHAHHAAHHAHAHHAHHHAHAH.

Astaghfirullahhalazim ni dah kenapa excited sangat ni.

''Do you have facebook maam''

Aku smile ja sebab who the hell uses Facebook anymore?

''What about Malaysia? Does Malaysia have Facebook?''

He was asking like laju gila tak dan nak jawab satu-satu and kawan dia tengok ja dia OMAIGOD SUMPAH LAWAK GILA kot.

''Yes Malaysia has Facebook. I do have it but I don't really use it''
''What's your Facebook maam''

Hey kan I told you I tak guna Facebook sangat kenapa gedik ni?

Yang lagi lawaknya, dia cari habis kertas and what not nak tulis. Resit semua benda keluaq ish la. Dia jumpak kertas pen pulak takdak. Haru betoi mamat ni haha. 

*Okay cepat sikit Soraya story tu takyah nak details sangat.*

Okay-okay settle tulis then dia sua tangan.

I was so shocked that I literally shakehand with him.

Right after the salam session, he asked :

''What's your religion maam?''
''I'm a muslim''

Kelupoq aku dok atas 4x4 tu nak dekat setengah jam dah kot tunggu bila la nak boleh naik ni. French tu cakap kat Alvin kalau sampai pukul 12 tak naik lagi, depa cancel and balik Manila. Alvin time tu pelik jugakla selalunya pass kat gate tu then cakap bawak tourist boleh ja terus naik ni dah sampai 1/2 jam tak naik lagi kenapa.

Tunggu lagi. Boring. Turun. Snap some more.


People tu actually officer tourism Philippines.


Lepas tu kami sahut-menyahut after smiling at her. Told her we're from Malaysia.

Dari jauh nampak budak-budak sekolah jalan.



Not sure anak orang asli or filipino.


The school kids just jalan ja to and fro tapi tak nampak la pulak sekolah kat mana but I bet mesti jauh gila.

Okay I took a lot of pictures tbh but too lazy nak upload banyak-banyak.

The driver came to me lepas 5 minutes I got up on ze 4x4.

''10 minutes more maam.''
''Cool. Okay''

Pastu the locals dok gelak-gelak and mock 10 minutes more or so. Making fun of us ka apa sebab we talked in English?

Dekat-dekat nak settle apa semua, mamat tu came to us! 

''Maam Soraya, I already add your Facebook'' grr dia jerit kuat-kuat pulak.

Laju siot dia cari haahahhhahahahahahaha. It was zo funny.

Exactly 1 hour, baru settle semua.

Jap kena tau history dulu before kita meneruskan perjalanan.

Mt Pinatubo ni actually is an active stratovolcano. Stratovolcano ni in simple language dia is composite volcano yang built up by many layers of hardened lava, tephra, pumice, and volcanic ash. 

Pinatubo ni sempadan dengan Pampanga, Zambales and Tarlac. The safest way to hike up is through Capas, Tarlac.

Last eruption was on June 15, 1991. And ash dia sampai Malaysia!

Okay dah.
  
Taralets!






Lens tak cukup panjang but I managed to take this...


Aborigines kat sini nama Aeta tengah basuh baju kat stream.


Aeta ni masyarakat Orang Asli yang stay kat area bukit-bukit ni. Kerja depa tanam pisang pastu juai. Depa jugak pemilik tanah kawasan Mt Pinatubo ni. So, kiranya Mt Pinatubo ni pemilik rasmi dia Aeta. Faham?





Because it was getting dusty, I had to belit my tudung to cover my face which made me took my camera for a selfie. Disclaimer, I'm not obsessed with selfie. I mean I like taking selfie with people but not really of self-potrait. Get it get it get it?


Hipsturrrzzz enuf?


Tips : If you happen to do this tour, bring your shades and mask or something that can cover your face/nose because trust me you don't want those bloody ashes to block your nose.   



Carabao.








Turun naik sungai, crossed jalan yang berdebu, berpasir, masuk lubang for almost 2 hours. Volcanic ash tu lekat habis kat muka, tangan, camera.

Pastu tetiba nampak ni.........


 



Yeay almost there!

Driver tu drove us lagi closer and yeah, here we are! 


Rest Station. Ada toilet jugak kat sini.
Memang dakla nak stop kat sini bukannya dah start hiking.



Well... Let's see if I could make it in 15 minutes.


I was asking my aunty to take photo of myself kat menatang tu pastu cemana tah boleh jatuh tertungging kat situ.

MALU la bangang.

Belakang aku French tu baru sampai tengah dok hike nak pi situ pastu guide group French tu pon ada. Guide aku pon ada.

How the hell lah boleh showdown kat situ.

*creys*





You Might Also Like

0 comments