Mabuhay Pilipinas : Mt. Pinatubo, Tarlac. #part3

February 17, 2015

Selepas kejadian showdown, bangun cepat-cepat and terus ambik gambaq kat signboard tu cepat-cepat and next thing I knew, we were on our way to the caldera.


That's our guide.
Climbing down and God knows how hard it was.

Problem jugakla nak turun tu and you know what, I don't know what's wrong with me. Bila turun ja, kaki menggeletaq macam Parkinson. That continues sampai sekarang. Gila tua dah aku.

So we continued walking/hiking dun care whatchu ma call it. 15 minutes right?

No pictures were taken during our hike. Jalan cross anak sungai, batu-batan and what not.

5 minutes passed. Thank Gawd 10 minutes left ahaha.

~~~~~~~~~

TIPU 15 MINIT la sangat. Almost 30 minutes jugak ahh.

Dah nampak sign WELCOME TO THE MAJESTIC CRATER OF MOUNT PINATUBO, I stopped hiking (cus there's still few steps to climb).

PENAT.LETIH.FLAT.TIRED.

30 minutes hike and I didn't even stop to catch my breath. Masa tu memang the guide had to wait for me for a while. French yang behind us tu langsung tak stop kot!

Okay maybe la hiking is their normal activity. This was my first hiking ihiks. Almost 3 minutes jugakla then depa jalan slow-slow to the crater. Minum sikit and continued this bloody journey.



Ada huge cross kat atas ni.


Right after taking picture of the cross, nampak la macam ada shooting. Tapi dah habis la. So, I continued walking.

Selisih la dengan the actress. I looked at her face. Then, sambung jalan sikit.

"Tu bukan Kathryn Bernado ka?" cakap dalam hati.
"Emm biaq lah"

So, I wasn't sure if it was really her. Furthermore, I didn't see Daniel Padilla anywhere.







Lepak jap kat atas tu before turun pi kat crater. After that, mohle kite ke bawoh.

*slang negeri mana ni duh*

Nak turun pi kat crater tu haih satu hal lagi. Ada tangga lagi. Aku ni bab turun okaylah tapi lutut ni dah macam orang tua terketaq-ketaq grr not even eighteen kot. Creys!!!!

Nak turun tu azab gak ah. 







Sampai-sampai kat bawah ni ada la satu khemah kat situ. Those French people tengah having their lunch, kan depa ambik yang package lunch tu pastu sudah makan, boleh pulak make out kat situ.

Pasrah dan redhooooo.

Syok-syok dok snap gambaq tu umm okaylah, bestlah sebab windy and chilly.

"Kita panjat penat-penat untuk ni ja?"
"Ni ja?"
"Ni ja?"
"Nak tengok ayaq ni ja?"

Terus rasa nak terajang diri sendiri sebab aku yang dok bising "ni ja" "ni ja" tu..... Way below expectation weh ka aku tak expect apa pon actually. Hmm tahla tak pasti.

Tapi tu lah, lain kali jangan expect apa-apa.



Tah.


Ni sebab heartbreak cus of Kathniel =')


Abah suruh camwhore cepat-cepat sikit cus it was almost 2.30 dah and jauh lagi nak kena jalan and what not pastu kesian kat driver taxi tunggu lama.

Masa last piece snappy snappy tu tetiba I heard "gulp" "gulp".

*tengok tasik*
*tengok hujung tasik*
*mata berlari-lari*

"Dengaq dak?"
"Ha dekat. Kaih kaih cepat"

Bodo terus siap cepat-cepat nak naik. Tetiba ja bunyi. Buat cuak weh.

Luckily tak jerit, kalau dak lagi naya! Silap-silap arwah kat situ. Tau kenapa?


No shouting please... NOISE can cause SOIL EROSION.


Ernisya, sila jangan mai sini. Bukan apa. Takut tak dan jumpak ja nanti. hehe jokes!

AGGGHHHH (oops tak boleh jerit) tak sanggup rasanya nak climb up tangga-tangga tu. TINGGI MELANGIT.



Had to climb sampai tempat tadi. Tempat tadi tu yang kat cleavage tu.
SUMPAH TINGGI.


Guide yang penuh sabar menanti and tangga-tangga yang sedia menunggu.
Tu baru sikit okeh.


Cukup 10 steps, stop. 10 steps ja stop. Kali ke berapa tah, aku stop lama gila sebab macam dah nak mampoih.

And then, we're back on top!




Kat atas ni ada la macam pondok semua tu pastu kami rehat kat situ. Kat pondok tu ada la abam Filipino ada dok service pondok tu. Then, dia tu sembang la sikit dengan kami semua. English dia okay la.

Abah tanya pasai shooting tu semua pastu kan

"Who's the actor and actress?"
"Kathleen, Daniel Padilla"

Kathleen pon boleh la.

"HE WAS HERE?!!!" aku jerit kat dia dahla tengah minum masa tu boleh dia cakap actor dia DANIEL    PADILLA.   
"Yeap"
"OMG Daniel and Kathryn. So it was them."

Tau apa jadi?

Aku hentak-hentak kaki pastu excited macam haram and abang tu gelak kat aku.

"Yeah. Daniel and Kathleen. I have pictures with them"
"OMG Daniel and Kathryn. So it was them."

Pastu dok OMAIGOD OMAIGOD OMAIGOD. 

I cursed myself more than I could for not approaching them. Kenapa aku tak pi ja tanya confirm betoi ka tu Kathryn. JUST KENAPA. I HAD THE CHANCE AND I DIDN'T SEE IT??? I COULD HAVE SELFIE-D WITH THEM. I COULD HAVE EXCUSE ME PO, ARE YOU KATHRYN BERNARDO? JUST LIKE THAT. I WOULD HAVE FANGIRLING IN FRONT OF THEM THEMSELVES?! I FREAKING MET KATHNIEL FOR GOD'S SAKE!

Abang tu boleh dok perangat tunjuk gambaq dia dengan Kathryn pastu aku tanya la dia dengan Daniel pulak pastu dia tunjuk sebelah Kathryn tu Daniel well referring to him la. Aku tengah bengang ni ha satgi free kena penerajang.

"Awat kenai ka?" abah tanya.
"Gila tak kenai. Minat depa kot"

Abang tu cakap depa maybe still ada kat Tarlac ni. Kalau nak jumpak depa pi la Tarlac. 

"Is it still possible to meet them?"
"Yeah. They're in Tarlac"
"Okay."
"But if you want to meet them. You should go there fast. very fast"
"When?''
"Now"

Terus aku bangun kemas barang semua, kejan semua orang suruh cepat pastu my mak cik lambat gila. Aku dengan abah and abang tu and kawan-kawan dia terus turun. Laju gila doh kami turun tak sampai 20 minit.

Punyala determined nak jumpak Kathniel.

Time dok cross anak sungai semua tu dalam kepala aku OMG OMG OMG KATHNIEL TADI pastu berpeluh-peluh sebab adrenaline laju sangat merembes keluaq hahahaha pastu dok reka script la nak cakap apa kat depa pastu dok doa la bagi sempat jumpak.

Sampai kat base camp tu, guide dengan dua orang manusia tu tak sampai-sampai lagi grrrrrrrrrrrrrr menyirap sirap aku. So tunggu la dekat 4x4 tu. Also, ada 4x4 kami ja weh. Rupa-rupanya 4x4 yang banyak-banyak tadi tu crew shooting tadi. Curse lagi sekali.

Tengah tunggu yang tak sampai lagi tu, kami sembang-sembang some more then driver 4x4 tu tanya 

"How do you say I love you in Malaysia?" he meant in Malay.

I said SAYA CINTA AWAK and dad said AKU CINTA PADAMU. Ha elok

we laughed lol but seriously though, SAYA CINTA AWAK or AKU CINTA PADAMU?

I mean which sounds better?

Waktu before hiking tadi tu time sampai base camp, my dad cakap terima kasih kat dia.

"What is terima kasih sir?"
"Salamat"
"Ohhhhh"

Then, the 3 makhluk sampai. Gerddd 2 hours to go. Proceed lah semua naik 4x4 including abang tu, orang Asli 2 orang. Kiranya last trip tu kami ja la.






 



Disebabkan abang tu duduk dengan driver, guide kena berdiri kat belakang for 2 hours!
Kesian dia dahla kami bayaq dia. T-shirt tu applied as mask hmm creative!


Aku macam tak guna jugak aa abang tu well anyway, abah dengan kawan dia dah selamat bermimpi dah. Gila lah cemana depa boleh tidoq dengan ride yang bumpy ni. Time aku nak ambik gambaq abah tidoq, guide tu siap gelak-gelak tengok aku.

But not long after that, aku pon join tidoq sebab semua orang tidoq! Except driver, guide dengan abang tu. Abang tu actually dah tidoq se-round dah ha. Oh orang Asli dua orang tu dah turun dah. Rumah depa kat atas bukit around tu la.

Sedaq-sedaq dah nak dekat sampai dah. Look around some more. Nampak Aeta jalan relax ja. Nampak pokok pisang yang banyak, nampak carabao/kerbau and then nampak jalan tar tu balik. Usya la kat military gate tu kot mamat tu ada lagi.

Tapi tak dak. Redhoooo. Ada yang lain pulak tapi stok-stok kurus.

And then sampai back to Alvin's.

"Hye sir,maam. Would you like some coffee or tea?" ni orang Asli mana pulak ni tanya duhhhh.

Banyak kali jugakla dok tanya pastu once again tanya nak tea ka kopi ka tapi bukan mak cik Asli tadi tu dah. This one cun kit dan putih. Kami cakap lah tak mau. Pikiaq nak balik Angeles ja ni.

Alvin tak dak masa tu. Ada Angie! Bini dia. Yang cun putih tu Angie lah. She asked us how was it and all. Then, she handed us Mt Pinatubo postcard. She said Alvin lupa bagi pagi tadi. Angie jugak excited nak bergambaq dengan weolls so layankan sahaja pastu dia bagitau last 2 days ada 2 Malaysian mai. Ohhhhhhhh ada jugak Malaysian.

Bye Angie. Bye aunty Asli. Bye Alvin. Bye Mt Pinatubo.

Paling kesian, driver taxi ahh dari 4 jam jadi 7 jam kena tunggu semua sebab stuck kat gate tu. Disebabkan gate tu jugak terlepas KATHNIEL.

Bodo.

On the way tuu ada sampai kat mana tah bau busuk gilaaaaaa. Pastu tengok tepi hahhahahhahahahahahhahahhhahahhahahah

ambik hang satu lori penuh dengan babi tengah dok potong weolls. Dah la lori tu panjang dan besaq.

Perjalanan diteruskan and suddenly driver tu stop kat cemetery. Kan cemetery dia macam rumah kannnn tau dak apa driver tu buat?

Oh dia tak melawat sapa-sapa.
Dia tak jumpa kawan or anything.
Dan dia jugak tidak masuk ke dalam 'rumah' tersebut.

Bodo dia pi peed kat tepi 'rumah' tu. Toilet semulajadi la konon.

Then sambung tidoq. Sedaq-sedaq dah sampai hotel.

Deal kan 2800 peso tapi sebab dia tunggu lama kita bagi 3500.

Masuk bilik tidoq dan rehat. FLAT nakrei.

~~~~~~~~~~~

So, Mt Pinatubo experience ehh....

It was a bumpy and dusty ride. Turun naik sungai, crossed jalan yang berdebu, berpasir, masuk lubang, saw rambut abah from hitam jadi kelabu cus of ashes tu but SERIOUSLY SERIOUS IT WAS HELLA FUN!!!!!!!!!!!

I swear it was zzoooo cool and awesome. Ish best la.

Caldera tu memang lawa la! Go there sendiri pastu rasa sendiri. Justify sendiri.

Kiranya macam wajib and highly recommended lah. Bukan selalu boleh hike volcano!

My advice la kan :

  1. Bawak shades
  2. Bawak mask
  3. Bawak mineral water banyak-banyak
  4. Bawak food sendiri (yang ambil ground package)
  5. Pack light
  6. GoPro


Ohhhhh to those yang nak pi sana nah contact Alvin and Angie. Call cakap bila sampai kat situ pastu nanti dah sampai sana dia bagilah harga-harga tu. Deal kat situ nak yang lunch or tak lunch. Terpulang.


ALVIN : +63919-861-4102
ANGIE : +63929-249-0865

E-mail : bognothomestay@gmail.com






You Might Also Like

0 comments