Mabuhay Pilipinas : Maynila

March 26, 2015

Assalamualaikum.

First of all, I would like to apologise for not constantly updating my blog. I was busy for real anyway. I hate making people wait when I was the one who went all crazy just because I couldn't hold my feels to travel instantly you know just because my flight was scheduled at the end of the month. But when I actually did, I procrastinated and all. I am so very very very sorry people!

Early in the morning (not so early), we checked out and went to Dau bus terminal. Rode jeepney then cross pi terminal depan Main Gate.


Jeepney.


After that, naik jeepney headed to Dau bus terminal. This time around dah tak clueless macam semalam. BUTTTTTTTT we were lucky enough cus driver jeepney tu stop then tunjuk nak pi terminal kat situ. So tanya lagi sekali for confirmation.

Rupa-rupanya betulla semalam jeepney Arab tu jerit Dau bus terminal. LOL. Nak pi terminal, kena masuk dalam sikit. It was like jalan nak masuk kampung-kampung kat Malaysia ni with NO signage of bus terminal. That explains macam mana kami sesat yesterday kan haha.


So this is it.


Well, ada banyak jenis bus kat sini. Pilih ja nak naik yang macam mana. OK so something happened here um just pissing off moment actually. Seriously memang aku bengang gila la dekat my dad's colleague. He went missing again for almost 1 hour and bas yang we're supposed to naik left us! Dah la bus tu ada free wifi........... luls.

Dulu kat Jakarta dia jugak buat perangai. Pak supir bengang tahap singa makan people kot ya la kan dah pi toilet lama pastu then if he nak tinggai pon bukan rakyat dia. SERIOUS WEH kalah pompuan. Lama gila. 

Before bas 5 Stars yang ada free wifi tu bertolak, kami sembang dengan konduktor dia and driver nanti turun kat mana, dekat dak dengan tempat yang kami nak stay and bla bla bla. I told him hotel dekat Paco.

''Paco?'' pastu dia tanya kawan dia Paco bla bla bla then dia cakap tak tau.

''Do you have the address?''

I handed him the address.

''Ohhhh you mean Paqo Manilla?''

Ohhhhh pronounciation dia is PAQO. PAQO not PACO. Macam bodo ja derr. Bila bas to Cubao sampai ada la yang jerit QUBAO! QUBAO! heavy gak ahh slang Tagalog ni.
  
  

Nope. This is not keropok ikan. This is keropok sisig (babi).


Tempting oiii dah la lapaq.




Orang kat sini banyak yang naik jual macam ni bila ada bas sampai.


Kami naik bas cikai ja harga tiket is 140 pesos/RM 12. Tiket beli atas bas and tell you what tiket bas 5 Stars tu pon 140 pesos gak with free wifi! Generasi sekarang ni internet tu penting sangat (kononnya).

During our journey to Manila, I didn't sleep or read. I TWEET! Free internet from telco Globe sini sebab beli sim card so dia ada la free internet ihiks.

Took us 2 hours to get to Manila and it could be 3 kalau heavy traffic. 


ESPANA bebeh!
disclaimer : cermin bas memang blur.


My first impression was, MANILA WAS LOUD gilalah bising dengan honk just like kat Indonesia. Tambah dengan bunyi MRT grr stress. Sound pollution yknow. Clark pon wasn't that loud. In fact ZERO of hon hon kejadah ni ha. 




Kelendan jeepney dok tanya nak pi mana but we told him kami nak guna taxi. Mana nak tau route jeepney kat Manila ni how sebab MANILA IS HUGE. 16x KL ok. So to be safe, taxi la jawabnya. Unfortunately, semua taxi tak mau send us to that area so we tried tricycle. Driver tricycle tu aim kami lama kot hahaahhahah maybe dalam hati dia cakap ''nahh takpa hampa tunggu la kalau ada taxi mau hantaq'' gitu la dia cakap utagha Malaysia haha.

Epic gila 5 orang atas satu tricycle. Dengan bag lagi. Aku adjust siap-siap camera pastu letak atas backpack and then snap ja semua benda so sorry ok gambar buruk and nampak frame tricycle :") 


Sini pon ada ISETAN(N).















  





Till next post!

You Might Also Like

4 comments

  1. Although I live in KK, very near to the Philippines...never have I had that country in my places to go list. Poyo dak? And I agreed with u, generasi sekarang adalah haus internet. Gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Omg omg omg famous blogger left her comment! You're still in KK? Semua orang ada places yang dia takmau jejak right, hahahha

      Delete
    2. Xde makna famous blogger. I live in KK. Hihi memang ada je places xnak jejak xtau pasai pa.

      Delete
    3. Ages dah tak jejak KK feeling nak go there again. Hihihi we're in the same boat sebabnya kadang2 tu tak nampak special dia puns

      Delete